In de Gevangenis
Terug!
Werk voor gedetineerden
Voorbereiden op vrijlating
Sport en beweging
Pensioenopbouw
Het leven in de gevangenis
Terug!
Trouwen in de gevangenis
Terug naar Nederland
Stemrecht
Laptop in de gevangenis
Gratie
Godsdienst
Gezondheidszorg
Financieel
Een kind krijgen in de gevangenis
Contact met thuis
Terug!
Gevangenispastor
Gevangenenzorg Nederland
Gemeenten
Exodus
Dutch Cell Dogs
Bedrijven
Terug!
Verschillende straffen
Tbs
Taakstraf
Onschuldig in de gevangenis
Maatregelen
Lijfstraffen
Levenslange gevangenisstraf
Hechtenis
Geldboete
Doodstraf
Ballingschap
Terug!
Televisieprogramma
Serie: Wij zitten vast
Nederlandse straffen te licht?
Mijn man vermoord..
Literatuur
Ik ben een gevaar voor de maatschappij
Gevangenissen in Nederland
Achter de schermen bij...
Terug!
Dry and Cool

Contact met thuis


Gedetineerden in Nederlandse gevangenissen hebben recht op contact met geliefden die thuis zitten. Dit wil zeggen dat ze recht hebben op brieven, telefoongesprekken, bezoeken en verlof.Brieven en telefoongesprekkenTot de mogelijkheden met contact met gedetineerden horen post en telefoongesprekken. Hierdoor kunt u contact onderhouden met een vriend, familielid of vreemde in de gevangenis. Het kan wel zo zijn dat brieven eerst gelezen worden voor ze naar de desbetreffende persoon gaan, dit om te voorkomen dat er informatie wordt uitgewisseld waarvan dat niet mag.Bezoek van bekendenIemand die in de gevangenis zit heeft recht op bezoek van bekenden. Elke gedetineerde heeft iedere week recht op bezoek van uur, en een keer per maand mag dat zonder toezicht. Er is wel een limiet aan bezoekers die per keer op bezoek mogen komen. Kinderen jongeren dan 12 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene,  voor een bezoek aan de EBI (extra beveiligde inrichting) moet je minimaal 16 jaar om zonder volwassene binnen te komen. Vanaf 14 jaar is legitimatiebewijs verplicht bij het bezoek aan een gedetineerde.

Iedere gevangenis is vrij zijn eigen regels te bepalen met betrekking tot het bezoek van gedetineerden. Welke regels bij welke instelling horen, en welke bezoektijden zij hebben, kunt u vinden op de website van de desbetreffende gevangenis.

Indien het bezoek goederen mee wil nemen voor de gevangene, moet dat van tevoren aan de instelling gemeld worden. Alle goederen die niet aangemeld worden mogen niet mee naar binnen genomen worden en zullen op een later tijdstip gebracht moeten worden. Het wordt aangeraden minimaal een kwartier voor afspraak aan te komen zodat er voldoende tijd is om alle opgegeven goederen aan te melden.

Het is per instelling verschillend wat wel niet meegenomen mag worden voor de gedetineerden. Ook hiervoor raad ik aan eerst even de website te checken of te bellen.

Lichamelijk contact tussen het bezoek en de gedetineerde is op een korte begroeting en afscheid na verboden. Bezoek dient altijd netjes gekleed te zijn, dus geen doorzichtige kleding, ontblote bovenlichamen of korte broeken.VerlofGevangenen hebben recht op verlof. Als je in een gesloten inrichting zit mag je 6 keer per jaar een weekend naar huis. Als je in een halfopen gevangenis zit mag je iedere maand een weekend naar huis, en in een open gevangenis ieder weekend. Naast dit algemene verlof, is er ook incidenteel verlof voor gevangenen, bijvoorbeeld in geval van een sterfgeval.

Over het algemeen moet een gedetineerde in Nederland blijven tijdens zijn verlof, maar met toestemming van de minister van Veiligheid en Justitie mag hij ook naar het buitenland.