In de Gevangenis
Terug!
Werk voor gedetineerden
Voorbereiden op vrijlating
Sport en beweging
Pensioenopbouw
Het leven in de gevangenis
Terug!
Trouwen in de gevangenis
Terug naar Nederland
Stemrecht
Laptop in de gevangenis
Gratie
Godsdienst
Gezondheidszorg
Financieel
Een kind krijgen in de gevangenis
Contact met thuis
Terug!
Gevangenispastor
Gevangenenzorg Nederland
Gemeenten
Exodus
Dutch Cell Dogs
Bedrijven
Terug!
Verschillende straffen
Tbs
Taakstraf
Onschuldig in de gevangenis
Maatregelen
Lijfstraffen
Levenslange gevangenisstraf
Hechtenis
Geldboete
Doodstraf
Ballingschap
Terug!
Televisieprogramma
Serie: Wij zitten vast
Nederlandse straffen te licht?
Mijn man vermoord..
Literatuur
Ik ben een gevaar voor de maatschappij
Gevangenissen in Nederland
Achter de schermen bij...
Terug!
Dry and Cool

Doodstraf


De doodstraf is een straf die in Nederland niet voorkomt, maar omdat het een bekende straf is, waar iedereen weer een andere mening over heeft, heb ik er toch een artikel over geschreven. Hoewel Nederland deze straf niet kent, komt het in veel landen nog steeds voor: executie als straf.DoodstrafDe doodstraf is een straf die gegeven worden bij ernstige misdrijven, en heeft de dood als gevolg. In een aantal grote landen, zoals China of Amerika, is de doodstraf een straf die tot op heden gegeven kan worden. Veel Europese landen hebben deze straf niet meer, of hij wordt nooit meer aan iemand gegeven.Discussie over de doodstrafOver het wel of niet invoeren van de doodstraf zijn nog altijd veel discussies gaande. Je hebt mensen die tegen zijn (uit respect voor de mens, of ze zijn ervan overtuigd dat levenslang ernstiger is), en mensen die voor zijn (met als argument bijvoorbeeld dat ze niet meer voor hen hoeven te betalen). Hoewel er veel mensen voor de doodstraf zijn, is de kans niet zo groot dat wij, in een land als Nederland, bang hoeven te zijn dat deze straf weer ingevoerd wordt.Soorten doodstrafDe doodstraf kan op verschillende manieren plaats vinden, afhankelijk van land, cultuur of geloof. Iemand kan geëxecuteerd worden op de volgende manieren:

- Stenigen

- Verbranden

- Verdrinken

- Wurgen

- Onthoofden

- Elektrocuteren

- VergassenStatistieken over de doodstrafEr zijn gegevens bekend over waar de meeste executies werden uitgevoerd in 2010. Deze gegevens staan in onderstaande tabel verwerkt. China beschouwt de statistieken over de doodstraf als staatsgeheim, dus voor China staat slechts een schatting.LandAantal executiesChina470Iran252Noord-Korea60Jemen53Verenigde Staten46Saoedi-Arabië27
 Ongeveer de helft van de landen heeft de doodstraf afgeschaft, maar in de andere landen is het dus nog steeds toegestaan. Toch wordt de doodstraf in veel landen niet meer gegeven, al zou het officieel wel mogen, of wordt de doodstraf alleen in de extreme gevallen gegeven.