In de Gevangenis
Terug!
Werk voor gedetineerden
Voorbereiden op vrijlating
Sport en beweging
Pensioenopbouw
Het leven in de gevangenis
Terug!
Trouwen in de gevangenis
Terug naar Nederland
Stemrecht
Laptop in de gevangenis
Gratie
Godsdienst
Gezondheidszorg
Financieel
Een kind krijgen in de gevangenis
Contact met thuis
Terug!
Gevangenispastor
Gevangenenzorg Nederland
Gemeenten
Exodus
Dutch Cell Dogs
Bedrijven
Terug!
Verschillende straffen
Tbs
Taakstraf
Onschuldig in de gevangenis
Maatregelen
Lijfstraffen
Levenslange gevangenisstraf
Hechtenis
Geldboete
Doodstraf
Ballingschap
Terug!
Televisieprogramma
Serie: Wij zitten vast
Nederlandse straffen te licht?
Mijn man vermoord..
Literatuur
Ik ben een gevaar voor de maatschappij
Gevangenissen in Nederland
Achter de schermen bij...
Terug!
Dry and Cool

Dutch Cell Dogs


Er zijn veel bedrijven en ondernemingen die met gevangenissen samenwerken, waaronder Dutch Cell Dogs, een organisatie die gedetineerden de kans geeft honden te trainen.Dutch Cell DogsDutch Cell Dogs is een organisatie die gedetineerden en asielhonden samenbrengt om zo beide partijen te helpen. Asielhonden zitten net als de gedetineerden gevangen, en daarom trekken ze elkaar aan. Asielhonden hebben vaak (gedrags-)problemen, en door het trainen worden deze problemen minder, en hebben ze weer een kans op een nieuw gezin.Ook gedetineerden hebben hier voordeel aanDeze aanpak is niet alleen gunstig voor de honden, die weer een nieuwe toekomst hebben, maar ook voor de gedetineerden. Zo zitten gedetineerden vaak lang alleen, en het trainen van honden is dan weer een welkome afleiding. Daarnaast krijgen gedetineerden de kans om iets goeds te doen, door de honden weer een kans te geven op een toekomst.

Er zijn echter meer voordelen voor gedetineerden: zo leren ze beter te communiceren, kunnen ze iets terug doen voor de maatschappij, en leren ze (opnieuw) wat verantwoordelijkheidsgevoel is.Terug in de maatschappijMeedoen aan dit project heeft mogelijk ook voordelen voor gedetineerden die later weer terug de maatschappij in gaan. Dat je tijdens je gevangenschap actief bent geweest in het verbeteren van jezelf en dingen bijleren, kan een voordeel zijn zodra je weer vrij bent en op zoek gaat naar werk. Eventuele werkgevers zien namelijk dat je gedreven was, niet stilgezeten hebt, je best hebt gedaan jezelf te verbeteren en dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt.

De trainingenHet trainen van honden gaat in cursussen. Een cursus duurt 8 weken, en daarin wordt een asielhond aan een gedetineerde gekoppeld. Dit houdt in dat de hond het asiel 2 keer in de week mag verlaten om mee te gaan voor een training. In deze trainingen worden honden de basiscommando’s aangeleerd, waardoor ze makkelijker geplaatst zullen worden door het asiel. Voorbeelden van de basiscommando’s zijn: zit, lig, kom etc.

Dutch Cell Dogs maakt in zijn trainingen gebruik van de positieve benadering, dat wil zeggen: goed gedrag van de hond wordt beloond door een clicker. Vertoont de hond slecht, of minder goed gedrag dan wordt dat gedrag genegeerd. Er worden dus geen straffen gegeven.

De voortgang van de trainingen van de hond wordt door de gedetineerden bijgehouden in een dagboek. Aan het eind van de cursus wordt deze training meegegeven aan het asiel, zodat de nieuwe eigenaren het dagboek krijgen bij aanschaf van een hond.OnderzoekEr is helaas nog niet uit onderzoek gebleken dat de gedetineerden veel baat hebben bij deze projecten, al zijn zowel de asielen als de gevangenissen erg enthousiast. Ook gedetineerden halen vaak veel steun uit de cursussen.

Contactgegevens:

Stichting Dutch Cell Dogs

Postbus 131

5550 AC Valkenswaard

www.dutchcelldogs.nl