In de Gevangenis
Terug!
Werk voor gedetineerden
Voorbereiden op vrijlating
Sport en beweging
Pensioenopbouw
Het leven in de gevangenis
Terug!
Trouwen in de gevangenis
Terug naar Nederland
Stemrecht
Laptop in de gevangenis
Gratie
Godsdienst
Gezondheidszorg
Financieel
Een kind krijgen in de gevangenis
Contact met thuis
Terug!
Gevangenispastor
Gevangenenzorg Nederland
Gemeenten
Exodus
Dutch Cell Dogs
Bedrijven
Terug!
Verschillende straffen
Tbs
Taakstraf
Onschuldig in de gevangenis
Maatregelen
Lijfstraffen
Levenslange gevangenisstraf
Hechtenis
Geldboete
Doodstraf
Ballingschap
Terug!
Televisieprogramma
Serie: Wij zitten vast
Nederlandse straffen te licht?
Mijn man vermoord..
Literatuur
Ik ben een gevaar voor de maatschappij
Gevangenissen in Nederland
Achter de schermen bij...
Terug!
Dry and Cool

Geldboete


Geldboetes zijn een vorm van straf die gegeven kan worden bij iedere soort overtreding. Een geldboete mag ook ten aller tijden in combinatie met een andere straf, bijvoorbeeld gevangenisstraf of taakstraf.Wanneer een geldboete?Over het algemeen worden geldboetes gegeven bij overtredingen die niet zo heel zwaar zijn. Toch komen ze ook voor bij zwaardere overtredingen of misdrijven, vaak in combinatie met een andere straf. Lees mijn artikel verschillende straffen, voor een overzicht van de straffen die in Nederland gegeven mogen worden.Hoe duur is de boete?Hoe hoog de boete is die u krijgt ligt aan de overtreding, en of er ook een andere straf gegeven wordt. De geldboetes die in Nederland gegeven worden zijn onderverdeeld in 6 categorieën, die ieder zijn eigen maximale boeteprijs heeft. In het wetboek is vastgelegd dat geldboetes in Nederland altijd tussen de €3,- en de €810.000,- moet liggen.CategorieMaximale boeteEerste categorie€405Tweede categorie€4050Derde categorie€8100Vierde categorie€20250Vijfde categorie€81000Zesde categorie€810000
AdministratiekostenIn Nederland moet u in sommige gevallen ook administratiekosten betalen, bovenop de prijs van de boete zelf. Deze administratiekosten bedragen momenteel €7,- en dienen betaald te worden bij verkeersovertredingen, of boetes die voortkomen uit het strafrecht.BuitenlandWanneer u een boete heeft open staan, mag u niet naar het buitenland reizen. Wanneer u dat we probeert loopt u het risico opgewacht te worden door de Koninklijke Marechaussee. U dient de boete dan op het moment zelf te betalen. Zodra u de boete heeft betaald mag u uw reis vervolgen.Weigeren te betalenHet kan zijn dat iemand weigert de boete te betalen die hij opgelegd heeft gekregen, maar hier staande bepaalde sancties op. Iedere €25,- die u nog open heeft staan, en weigert te betalen, moet u een dag doorbrengen in een cel.

Wanneer u een aanmaning van het CJIB (bij verkeersovertredingen en boetes uit het strafrecht) niet betaalt, krijgt u een aanmaning. Bij de eerste aanmaning gaat de boeteprijs met €15- omhoog. Wanneer u deze ook niet betaalt, komt er nog 20% van het boetebedrag bij, maar minimaal €30,-.

Wanneer u ook de tweede aanmaning niet (op tijd) betaalt, kunt u op een gerechtsdeurwaarder rekenen, die het openstaande bedrag ophaalt door middel van goederen, inkomsten of vermogen binnenhaalt.