In de Gevangenis
Terug!
Werk voor gedetineerden
Voorbereiden op vrijlating
Sport en beweging
Pensioenopbouw
Het leven in de gevangenis
Terug!
Trouwen in de gevangenis
Terug naar Nederland
Stemrecht
Laptop in de gevangenis
Gratie
Godsdienst
Gezondheidszorg
Financieel
Een kind krijgen in de gevangenis
Contact met thuis
Terug!
Gevangenispastor
Gevangenenzorg Nederland
Gemeenten
Exodus
Dutch Cell Dogs
Bedrijven
Terug!
Verschillende straffen
Tbs
Taakstraf
Onschuldig in de gevangenis
Maatregelen
Lijfstraffen
Levenslange gevangenisstraf
Hechtenis
Geldboete
Doodstraf
Ballingschap
Terug!
Televisieprogramma
Serie: Wij zitten vast
Nederlandse straffen te licht?
Mijn man vermoord..
Literatuur
Ik ben een gevaar voor de maatschappij
Gevangenissen in Nederland
Achter de schermen bij...
Terug!
Dry and Cool

Het leven in de gevangenisWe kunnen ons allemaal wel voorstellen dat het leven in de gevangenis geen pretje is. Je hebt ineens bijna geen vrijheden meer, en je hele leven is anders. Daarnaast zul je je geliefden moeten missen. Hoe het leven in de gevangenis precies is weten maar weinigen. Lees het in dit artikel, over het leven in de Nederlandse gevangenissen.Leven in een gevangenisDat leven in een gevangenis geen pretje is, dat kan iedereen zich voorstellen. Je zit opgesloten in een cel, met waar weinig om handen. Toch is het niet zo dat je hele dagen in je eentje zit, en dat je niks kan en mag. Het leven in de gevangenis is verschrikkelijk, maar er zijn wel veel dingen die je door het zware leven heen kunnen slepen. TV-kijkenIn de cel is het mogelijk om tv te kijken. Televisie kijken is een leuke manier om de tijd door te brengen, al is het wel confronterend omdat programma’s meestal gaan over het vrije leven buiten de gevangenis. Echter is dit wel een goede manier om op de hoogte te blijven van het leven buiten de gevangenis, zodat je niet helemaal bevreemd bent van het vrije leven op het moment dat jij weer vrij komt.WerkenIn de gevangenis is het mogelijk om een baantje te hebben, en een klein zakcentje te verdienen. Bovendien verdien je door te werken extra privileges, zoals gebruik maken van de gevangeniswinkel. Het verrichten van arbeid in de gevangenis is een vereiste, tenzij de gedetineerde een opleiding volgt, of wegens medische omstandigheden niet kan werken.

Klik hier voor meer informatie over werken in de gevangenisContact met buitenIn gevangenissen heb je recht op minimaal 1 uur bezoek per week. Het krijgen van bezoek is een leuke afleiding op het dagelijkse leven, bovendien mis je je geliefden natuurlijk verschrikkelijk als je in de gevangenis zit. In sommige gevangenissen is het soms zelfs mogelijk een weekendje naar huis te gaan, maar of en hoe vaak dat mogelijk is, hangt af van de instelling.

Naast het krijgen van bezoek en af en toe verlof, heb je als gedetineerde ook recht op telefoongesprekken met de mensen thuis, en op briefcontact.

Klik hier voor meer informatie over contact met de buitenwereld.OpleidingIn de gevangenis is het mogelijk een vakopleiding te volgen. Door deze vakdiploma kun je meer verantwoordelijk werk krijgen in de gevangenis, en een diploma is heel goed voor wanneer je vrij komt, want dan moet je ten slotte weer aan het werk. Daarnaast is het fijn om iets bereikt te hebben tijdens detentie, want zo zien mensen dat je gemotiveerd bent (eventuele nieuwe werkgevers bijvoorbeeld).

Klik hier voor meer informatie over het doen van een opleiding.Kerkdiensten in de kerkIedere zondag worden er kerkdiensten georganiseerd voor gevangenen die daar behoefte aan hebben. Niet alleen zijn deze kerkdiensten mogelijkheden om je geloof uit te oefenen, je ziet ook weer eens andere mensen en gevangenen van andere afdelingen.

Klik hier voor meer informatie over godsdienst in de gevangenis.Sport en bewegingGevangenen hebben recht op minimaal 2 uur sport per week. Dit gebeurt in een groep, dus ook dit is een goede manier om anderen te zien. Samen sporten en de competitie die je dan tussen teams krijgt zorgt voor extra kracht die je tijdens het leven in de gevangenis wel kunt gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over sporten in de gevangenis.RadioGevangenen kunnen een televisie huren als vermaak, maar daarnaast is er ook nog een radio tot hun beschikking. Luisteren naar muziek en het nieuws is een fijne manier van tijdverdrijf, en bovendien houdt de radio je op de hoogte van alle gebeurtenissen buiten.VoedselHet eten dat je in de gevangenis krijgt is weinig speciaals, maar zeker genoeg om de dag mee door te komen. Iedere gedetineerde krijgt iedere dag een voedselpakket, bestaande uit 6 boterhammen met broodbeleg, een warme maaltijd, 250 ml melk en 2 stukken fruit. Gezamenlijk is dit ongeveer 2000 kcal, genoeg om van te leven.