In de Gevangenis
Terug!
Werk voor gedetineerden
Voorbereiden op vrijlating
Sport en beweging
Pensioenopbouw
Het leven in de gevangenis
Terug!
Trouwen in de gevangenis
Terug naar Nederland
Stemrecht
Laptop in de gevangenis
Gratie
Godsdienst
Gezondheidszorg
Financieel
Een kind krijgen in de gevangenis
Contact met thuis
Terug!
Gevangenispastor
Gevangenenzorg Nederland
Gemeenten
Exodus
Dutch Cell Dogs
Bedrijven
Terug!
Verschillende straffen
Tbs
Taakstraf
Onschuldig in de gevangenis
Maatregelen
Lijfstraffen
Levenslange gevangenisstraf
Hechtenis
Geldboete
Doodstraf
Ballingschap
Terug!
Televisieprogramma
Serie: Wij zitten vast
Nederlandse straffen te licht?
Mijn man vermoord..
Literatuur
Ik ben een gevaar voor de maatschappij
Gevangenissen in Nederland
Achter de schermen bij...
Terug!
Dry and Cool

Nederlandse straffen te licht?


Nederlandse straffen te licht?Een vraag die vaak gesteld wordt in Nederland, en waar met regelmaat over gediscussieerd wordt is of de Nederlandse straffen te licht zijn. Daarom zet ik een aantal zaken voor u op een rijtje. Ons Nederlands strafrecht heeft 3 taken:

- Veiligheid voor de maatschappij

- Goed gevoel voor slachtoffers

- Voorkomen van herhaling

Het eerste doel van ons strafrecht is dus dat de maatschappij beschermd wordt tegen degene die een misdrijf heeft gepleegd. Dit doel wordt gehaald op het moment dat de gedetineerde in de gevangenis zit. Echter is het wel zo dat een groot deel van de delicten gericht was op een specifiek persoon, en dat de rest van de mensen sowieso niet gevaar is.

Het tweede doel van ons strafrecht, namelijk dat het een goed gevoel geeft aan de slachtoffers, wordt ik slechts in een paar gevallen gehaald. Woede blijft meestal bestaan, ook al zit diegene vast voor datgene dat hij of zij heeft gedaan. Bovendien is de vraag: moet je iemand zijn vrijheid afpakken omdat het een ander een goed gevoel geeft? Iets om over na te denken.

Het derde en tevens laatste doel van ons strafrecht is de kans op recidive zo klein mogelijk maken. In sommige gevallen zal dit zo zijn, in de meeste gevallen niet. Neem bijvoorbeeld een moord plegen als misdaad, in de meeste gevallen zal dit als bijvoorbeeld wraakactie zijn tegen 1 persoon. De kans op recidive is dan al klein, want diegene is tenslotte al dood. De kans dat de gedetineerde spijt krijgt, en het nooit meer zal doen? Klein. De woede moet wel heel erg zijn wil je iemand van zijn leven beroven. Wat ik wil zeggen is dus: iemand heeft in de meeste gevallen bewust de keuze gemaakt om die misdaad te begaan, en ik weet niet hoe groot de invloed van de straf zal zijn op zijn gevoel van spijt. Dat is lastig, want het is moeilijk te meten.Voor alles wat te zeggenWel is het zo dat voor bovenstaande doelen wel wat te zeggen is, en begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel erg voor alle slachtoffers, en ik me voorstellen dat een gevangenisstraf een goed gevoel geeft. Verder is de maatschappij zeker een stukje veiliger zonder de ‘slechte geesten’ en is er zeker een percentage dat spijt krijgt en de misdaad om die specifieke reden niet zal herhalen.