In de Gevangenis
Terug!
Werk voor gedetineerden
Voorbereiden op vrijlating
Sport en beweging
Pensioenopbouw
Het leven in de gevangenis
Terug!
Trouwen in de gevangenis
Terug naar Nederland
Stemrecht
Laptop in de gevangenis
Gratie
Godsdienst
Gezondheidszorg
Financieel
Een kind krijgen in de gevangenis
Contact met thuis
Terug!
Gevangenispastor
Gevangenenzorg Nederland
Gemeenten
Exodus
Dutch Cell Dogs
Bedrijven
Terug!
Verschillende straffen
Tbs
Taakstraf
Onschuldig in de gevangenis
Maatregelen
Lijfstraffen
Levenslange gevangenisstraf
Hechtenis
Geldboete
Doodstraf
Ballingschap
Terug!
Televisieprogramma
Serie: Wij zitten vast
Nederlandse straffen te licht?
Mijn man vermoord..
Literatuur
Ik ben een gevaar voor de maatschappij
Gevangenissen in Nederland
Achter de schermen bij...
Terug!
Dry and Cool

Taakstraf


TaakstrafTaakstraf is een straf die de rechter oplegt bij misdrijven die niet zo ernstig zijn dat de rechter daar een gevangenisstraf op wil/mag geven, maar te ernstig zijn voor een geldstraf. Een taakstraf kan bestaan uit een werkstraf, een leerstraf, of een combinatie van werkstraf en leerstraf.

Een taakstraf duurt maximaal 480 uur wanneer er sprake is van een combinatie van leer- en werkstraf of een leerstraf. Voor werkstraf geldt een maximum van 240 uur.WerkstrafWerkstraf is een onderdeel van taakstraf waarbij de veroordeelde werk moet uitvoeren, zonder daarvoor betaald te krijgen. Meestal zijn deze straffen in niet-commerciële organisaties. Voorbeelden van werkstraf zijn bijvoorbeeld werken in een ziekenhuis of afvalprikken.LeerstrafEen leerstraf is het andere onderdeel van een taakstraf, en bij deze straf wordt de veroordeelde verplicht een cursus te volgen. Tijdens deze cursus leer je wat je gedrag was en wat de gevolgen zijn van dat gedrag. Andere mogelijke cursussen zijn: cursus sociale vaardigheden, omgaan met geld of agressiebeheersing. Leerstraf is alleen mogelijk voor jongeren onder de 18 jaar.

Taakstraf en gevangenisWanneer iemand een taakstraf opgelegd heeft gekregen, en hij pleegt binnen 5 jaar weer een misdrijf, kan hij alleen nog een  keer taakstraf krijgen als hij daarnaast ook een gevangenisstraf krijgt. Wanneer een veroordeelde van taakstraf zijn taakstraf niet goed uitgevoerd heeft, krijgt hij ook een gevangenisstraf. Hoe lang iemand precies de gevangenis in moet is afhankelijk van de hoeveelheid uren taakstraf die gedaan moeten worden. Twee uur taakstraf staat ongeveer gelijk aan een dag gevangenisstraf. De officier van justitie bepaalt of de straf goed uitgevoerd is.

Een taakstraf kan ook als eerste straf gecombineerd worden met gevangenisstraf. Volwassenen mogen maximaal 6 maanden in de gevangenis zitten als ze ook taakstraf moeten doen, en jongeren 3 maanden.StrafbladMensen die ouder zijn dan 12 jaar krijgen een strafblad zodra ze veroordeeld zijn voor een misdrijf. Mensen met een taakstraf hebben dus ook automatisch een strafblad. Een strafblad blijft in het geval van gevangenisstraf en taakstraf bij overtredingen 10 jaar bewaard. In het geval van een misdrijf blijft een strafblad 30 jaar bestaan.