In de Gevangenis
Terug!
Werk voor gedetineerden
Voorbereiden op vrijlating
Sport en beweging
Pensioenopbouw
Het leven in de gevangenis
Terug!
Trouwen in de gevangenis
Terug naar Nederland
Stemrecht
Laptop in de gevangenis
Gratie
Godsdienst
Gezondheidszorg
Financieel
Een kind krijgen in de gevangenis
Contact met thuis
Terug!
Gevangenispastor
Gevangenenzorg Nederland
Gemeenten
Exodus
Dutch Cell Dogs
Bedrijven
Terug!
Verschillende straffen
Tbs
Taakstraf
Onschuldig in de gevangenis
Maatregelen
Lijfstraffen
Levenslange gevangenisstraf
Hechtenis
Geldboete
Doodstraf
Ballingschap
Terug!
Televisieprogramma
Serie: Wij zitten vast
Nederlandse straffen te licht?
Mijn man vermoord..
Literatuur
Ik ben een gevaar voor de maatschappij
Gevangenissen in Nederland
Achter de schermen bij...
Terug!
Dry and Cool

Terug naar Nederland


Als u in het buitenland wordt opgepakt is de kans groot dat u daar ook in de gevangenis moet verblijven. De omstandigheden in de gevangenissen in het buitenland zijn vaak een stuk slechter dan in Nederland, en bovendien spreken niemand of weinig mensen daar Nederlands. Dit kan voor een enorm gevoel van eenzaamheid zorgen, daarnaast zult u waarschijnlijk ook minder bezoek krijgen als u ver weg zit, dan wanneer u in de buurt van uw familie gevangen zit.

Gelukkig is er een regeling die sommige gedetineerden het recht geeft naar Nederland te komen, om hier de straf verder uit te zitten.Terug naar NederlandHet ‘verdrag inzake overbrenging gevonniste personen’, waar Nederland ook aan meedoet is een verdrag die het in sommige gevallen mogelijk maakt voor Nederlanders om hun straf in Nederland uit te zitten in plaats van het land waar hij of zij is gearresteerd. Dit verdrag is in 1983 gesloten, en alleen gevangenen in die landen die hier aan meedoen maken kans om in Nederland de straf uit ze zitten.

Een gevangene maakt alleen kans om naar Nederland overgebracht te worden als er in ieder geval aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

- De gedetineerde moet een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning hebben

- Het moet niet mogelijk zijn om in hoger beroep te gaan, en er mag geen procedure van hoger beroep lopen

- De nog uit te zitten straf dient minstens 6 maanden te zijn

- Het strafbare feit dat gepleegd is moet ook in Nederland strafbaar zijn

- De gedetineerde moet ermee akkoord gaan dat hij/zij de straf in Nederland uit zit

- Beide landen (Nederland en het land waar het strafbare feit gepleegd is) moeten akkoord gaan met de overbrenging

- Het verzoek tot overbrenging moet ingediend worden bij Bureau Internationale Rechtshulp StrafzakenIn het buitenland blijvenAls u in het buitenland in de gevangenis zit, en u kunt of wilt niet terug naar Nederland, dan blijft u daar tot u uw straf heeft uitgezeten. Als u klaar bent met uw straf kunt u terug naar Nederland om weer deel te nemen aan de maatschappij. Tijdens uw verblijf in het buitenland zijn de omstandigheden vaak minder goed dan in Nederland, bovendien zal het gevoel van eenzaamheid daar waarschijnlijk groter zijn. Echter zijn er organisaties zoals Bureau Buitenland die bezoeken afleggen, en die de mogelijkheden geven opleidingen te volgen tijdens u verblijf in het buitenland.Bureau BuitenlandBureau Buitenland is een organisatie die de terugval van gedetineerden wil voorkomen, door een zo goed mogelijke begeleiding te geven.

Bureau Buitenland bestaat uit 300 Nederlandse/Nederlandssprekende vrijwilligers die bereid zijn de brug te vormen tussen de gevangenis in het buitenland en Nederland. De begeleiding die deze vrijwilligers geven bestaan uit informatie en advies geven, bezoek krijgen en mogelijkheden tot het volgen van een opleiding. Tijdens de bezoeken die de vrijwilligers afgeven praten de gedetineerden over hun situatie daar, en hoe ze hun toekomst in Nederland zien als ze vrij komen. Ook wordt er gekeken of er nazorg nodig zal zijn.StatistiekenIn april 2013 stond de teller met de hoeveelheid Nederlandse gedetineerden in het buitenland in de gevangenis op 2333 waarvan er ongeveer 62% vast zitten wegens drugsdelicten. Hier tegenover staat een 38% met overige overtredingen.

Onderstaand een top-5 van de landen waar de meeste Nederlanders gevangen zitten:

1. Nederland

2. Duitsland

3. Spanje

4. Frankrijk

5. Groot Brittannië

In Duitsland zaten in april 2013 448 Nederlanders gevangen. In Spanje zaten er 239, in Frankrijk 150, Groot Brittannië 154, Peru 85 en in Dominicaans republiek 107.