In de Gevangenis
Terug!
Werk voor gedetineerden
Voorbereiden op vrijlating
Sport en beweging
Pensioenopbouw
Het leven in de gevangenis
Terug!
Trouwen in de gevangenis
Terug naar Nederland
Stemrecht
Laptop in de gevangenis
Gratie
Godsdienst
Gezondheidszorg
Financieel
Een kind krijgen in de gevangenis
Contact met thuis
Terug!
Gevangenispastor
Gevangenenzorg Nederland
Gemeenten
Exodus
Dutch Cell Dogs
Bedrijven
Terug!
Verschillende straffen
Tbs
Taakstraf
Onschuldig in de gevangenis
Maatregelen
Lijfstraffen
Levenslange gevangenisstraf
Hechtenis
Geldboete
Doodstraf
Ballingschap
Terug!
Televisieprogramma
Serie: Wij zitten vast
Nederlandse straffen te licht?
Mijn man vermoord..
Literatuur
Ik ben een gevaar voor de maatschappij
Gevangenissen in Nederland
Achter de schermen bij...
Terug!
Dry and Cool

Werk voor gedetineerdenHet hebben van een baan in de gevangenis, is 1 van de mogelijkheden voor het dagelijks leven van een gedetineerde. Tegen een gemiddeld uurloon van €0.76 per uur krijgen gevangenen de kans voor een inkomen te zorgen.Oude beleidAls je in de gevangenis kwam mocht je met het oude beleid €1100 eigen geld meenemen, om te besteden aan bijvoorbeeld telefoon en televisie. Gevangen werkten gemiddeld 20 uur per week, voor een uurloon van ongeveer €0,76. In de praktijk kwam het geregeld voor dat gedetineerden wel naar het werk toegingen, maar eenmaal daar niets meer uitvoeren. Zeker als ze al genoeg geld hadden. Deze mensen kregen net zoveel betaalt als de gemotiveerde mensen, en daarom is er gepleit voor een nieuw beleid.Nieuwe beleidIn het nieuwe beleid worden de gemotiveerde gevangenen extra gestimuleerd, en de niet gemotiveerde mensen gaan erop achteruit.

Zo is het dan voor de gemotiveerde gevangenen mogelijk een opleiding te volgen in de gevangenis, voor bijvoorbeeld metaalbewerking of werken in de bakkerij. Verder kunnen ze meer uren maken dan de niet gemotiveerde gevangenen, en krijgen ze een hoger uurloon.

In het nieuwe beleid mogen gevangenen ook geen €1100 meer meenemen naar binnen: ze mogen slechts dat geld meenemen dat genoeg is om een telefoonkaart aan te schaffen en voor de huur van een televisie. Geld uitgeven wordt dan een privilege die je verdient door te werken, en ook gevangenen die geld willen uitgeven in de gevangeniswinkel zullen dit moeten verdienen.Samenwerken met de gevangenisAls bedrijf is het mogelijk om simpel werk door gevangen te laten uitvoeren, denk hierbij aan bijvoorbeeld inpakwerk of andere simpele dingen. Op deze manier doe je als bedrijf iets goed omdat je de gevangenen helpt, maar je hebt er zelf ook zeker voordelen van. Zo is er bijvoorbeeld altijd veel mankracht beschikbaar, en de tarieven zijn veel lager dan bij andere mensen in loondienst. Het gevangenispersoneel houdt tijdens de werkzaamheden toezicht op het werk dat verricht wordt om te controleren of het wel nauwkeurig gebeurd. Ook korte deadlines worden makkelijker binnen de gevangenis gehaald dan daar buiten, want gevangenissen hebben heel veel werkplaatsen en heel veel gevangenen.

Zie: samenwerkenà bedrijven, voor meer informatie over mogelijkheden om met de gevangenis samen te werken.Terug in de maatschappijDe kansen op meer werken en een opleiding volgen bieden niet alleen voordelen gedurende de tijd dat gedetineerden gevangen zitten, maar ook zeker daarna. Op het moment dat gevangenen terug moeten keren in de maatschappij wordt het krijgen van een baan steeds belangrijker, en meer opleidingen en werkervaring helpen daarbij. Werken in de gevangenis dient daarom niet alleen als een goede afleiding en manier om geld te verdienen, het is een mogelijkheid om je kansen voor later te vergroten.